Pregled stanja na tržišta nekretnina u Beogradu – Ponuda, potražnja i cene.

Planirate da se upustite u kupovinu nekretnine, ali ne znate odakle da počnete? Niste jedini, a kako se trendovi na ovom tržišu redovno menjaju i promene u cenama su neretko neuhvatljive ako ih ne pratite redovno razumemo da neke stvari mogu da biti i zbunjujuće.

 

 

Intervju: Miljan Krvavec

Naša firma za selidbe sarađuje sa mnogim agencijama za prodaju nekretnina u Beogradu pa smo iskoristili priliku da vam verodostojno predstavimo kretanje na tržištu nekretnine, pregledali realne cene, odnos ponude i potražnje, te najbolje načine za izbor i kupovine nekretnine. Na naša pitanja odgovore je dao naš sardnik i agent za nekretnine Miljan Krvavac, vlasnik agencije Property Broker. Naš sagovornik dugi niz broj godina pomaže kupcima da izaberu dom po meri i zahtevima, te je najbolja adresa za preuzimanje ispravnih podataka. Pogledajte nastavak teksta i rešite sve dileme u vezi sa kupovinom nekretnine. 

 

 

Možete li nam ukratko predstaviti stanje na tržištu nekretnina u Beograd?

Miljan: Tržište je vrlo dinamično, sa ogromnom potražnjom za kvalitetnom novogradnjom. Tokom 2023. godine bilo je mnogo više kupoprodaja nego pre pandemije a tek nešto malo manje overenih ugovora od, za sada, rekordne 2022. godine.

Raste broj izdatih građevinskih dozvola što nas raduje, jer znači da će građevinski sektor i u narednim godinama nastaviti uspon i praviti zamajac pratećim delatnostima i kompletnoj privredi.

 

 

Kakva je ponuda stanova?

Miljan: Raznovrsna ponuda stanova sastoji se iz sve boljih i raznovrsnijih projekata novogradnje na svim gradskim opštinama i širokog dijapazona postojeće starogradnje. 

 

 

Kako biste opisali kvalitet ponuda stanova, tj. koliko se nude novi, dobroopremljeni stanova, a koliki je procenat ponude starih stanova koji zahtevaju ulaganje?

Miljan: Sve je više novih stanova koji su građeni u skladu sa modernim trendovima. To su stanovi u kompleksima jedinstvene vrednosti, koji poseduju recepciju, obezbeđenje, sportske sadržaje, a često bazene i teretane. 

Postalo je uobičajeno da se koriste najnoviji materijali u opremanju, inverter klimatizacija, alu-stolarija, kvalitetne podne obloge, “smart house” sistemi.

 

 

Kakva je potražnja? Koji tip nekretnina je najpopularniji među kupcima i šta je ono što su im prioritetni zahtevi kada razgledaju nekretnine? 

Miljan: Potražnja za kvalitetnim stanovima beleži rekorde iz godine u godinu. Sve je više kupaca koji kupuju nekretnine iz sopstvenih sredstava.

Beležimo primetno povećan trend kupovine nekretnina od strane naših ljudi koji privremeno žive i rade u inostranstvu. Oni imaju poseban emotivni trenutak kada odlučuju da imaju neku kvalitetnu nekretninu u domovini, a koja će ih vezati za Srbiju i biti im sigurna luka. 

Nešto je manje kreditnih kupaca zbog povećanih limita koji su sada potrebni za odobrenje kredita a sve iz razloga većih kamata za koje su očekuje blagi pad već naredne godine. Njihovo mesto delom su zauzeli kupci iz Rusije koji su svoje mesto za rad i život našli u Srbiji, a kao rezultat migracija zbog situacije u njihovoj matičnoj državi. To je jedan od razloga pozitivnih trendova na našem tržištu uprkos povećanju kamata na kredite.

Prioriteti svih ovih kategorija kupaca su lokacija, kvalitet pratećih sadržaja i kvalitet gradnje.

 

 

Koje je beogradsko naselje najpopularnije za kupovinu nekretnina?

Miljan: Trenutno se dominantno izdvaja Beograd na vodi, koji pruža najbolji odnos cene i onoga što pruža. U užem gradskom jezgru to je i najpovoljniji kompleks, jer većina  stanova u izgradnji ne prelazi cenu od 4.000 evra po kvadratu. Nedavno puštene u prodaju nove zgrade potvrđuju ulogu Beograda na vodi kao vodećeg projekta na tržištu nekretnina.

Postoji nekoliko premium zgrada u prvom redu do reke, koje imaju bazen, teretanu i ostale prateće sadržaje luksuzne kategorije, čija je cena viša, pa na osnovu toga vlada uverenje da je celo naselje nedostižno skupo. To je zabluda, jer je u Beogradu na vodi moguće kupiti stan već od 3.200 evra + PDV po kvadratu. Reč je i o izuzetno modernom naselju na fantastičnoj lokaciji, sa kompletno novom infrastrukturom, što stvara uslove za stabilno povećanje vrednosti nekretnina u ovom naselju.

 

 

Da li se nastavlja trend rasta cena? 

Miljan: Blagi rast cena možemo očekivati kada je u pitanju novogradnja na boljim lokacijama i kvalitetna starogradnja u užem gradskom jezgru. Nove zgrade na najboljim lokacijama konstantno dostižu rekordne, do sada nezapamćene cene. Postalo je uobičajeno da se kvadrat stana u najboljim zgradama na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu prodaje za preko 5.000 evra. Napominjem da se ovo odnosi na zaista prvoklasne objekte.

 

 

Kada i da li možemo očekivati pad cena nekretnina u Beogradu?

Očekujemo stagnaciju cena novogradnje i starogradnje u širem centru i na periferiji grada, jer je primetan bio trend izjednačavanja cena tih nekretnina sa cenama na centralnim lokacijama što se pokazalo kao neodrživo.

 

 

Koliki je procenat keš kupaca u odnosu na kupce koji uzimaju stambeni kredit, da li se vidi neka značajnija promena u tom broju poslednjih godina? 

Miljan: Keš kupci čine oko 85% a kreditni trenutno oko 15% kupaca stanova.

Kreditni kupci kod nas nikada nisu prelazili ⅓ tržišta. U godinama sa rekordnim  brojem realizovanih kredita kreditni kupci činili su najviše oko 30% kupaca. Takav odnos je  doprineo stabilnosti da ne bude većih poremećaja na našem tržištu u trenucima kada su kamate na kredite porasle, za razliku od nekih zemalja zapadne Evrope gde su kreditni kupci daleko brojniji, pa je i šok na tržištu bio veći.

 

 

U kom beogradskom naselju se može kupiti najjeftinija, a u kom su najskuplje nekretnine?

Miljan: Najjeftinije su nekretnine u Mirijevu i Medakoviću, a najskuplje na Vračaru, Dorćolu i Novom Beogradu. Takođe, postoji i nekoliko premium zgrada u prvom redu do reke u naselju Beograd na vodi koje imaju nekretnine sa cenama koje su više od proseka.

 

Koliko je kupcima bitno da uz nekretninu imaju i privatno parking mesto, da li su spremni da izdvoje dodatno kako bi to sebi obezbedili? 

Miljan: Parking je postao obavezan, kupuju ga skoro svi, najmanje po jedno, a često i više mesta.

 

 

Kako korisnici najlakše mogu da dođu do željene nekretnine?

Miljan: Najbolje je da biraju komplekse koji imaju fleksibilan plan otplate, od 3-4 godine, na više rata bez kamate. Tako imaju dovoljno vremena da prikupe novac iz sopstvenih sredstava. Ukoliko nisu u mogućnosti da akumuliraju toliku količinu novca u tom roku, onda je kredit kvalitetno rešenje.

 

Opišite nam ukratko poslovanje agencija za nekretnine: koje su prednosti unajmjivanja agencija sa strane kupca?

Miljan: Proverena agencija doneće klijentu sigurnost sprovođenja procesa kupoprodaje ili zakupa, tako da klijent ne oseti nikakve poteškoće ili rizike. Daće realnu procenu, adekvatno će marketinški predstaviti nekretninu, dovešće kvalitetne klijente, ispregovaraće korektne uslove posla, pravno će uobličiti proces i obaviće postprodajne aktivnosti na najbolji i nenametljiv način tako da klijent vidi samo konačan rezultat a da se ne opterećuje procedurama koje njemu ne moraju biti bliske.

 

 

Koje biste savete dali kupcima na šta najviše da obrate pažnju pri kupovini stana?

Miljan: Na lokaciju prvenstveno. To važi i za stare i za nove stanove. Važno je da lokacija odgovara njihovim potrebama i navikama. Zatim, važno je da ga kupe u početnoj fazi gradnje, na taj način dobijaju duži rok otplate i bolji izbor stanova, a napraviće i najveću dobit kroz rast cene od početne do završne faze izgradnje. Ne treba previše dramatizovati samu kupovinu, ona nije “za ceo život” . Stan koji kupite a kasnije poželite da promenite iz bilo kog razloga uvek možete prodati, kupiti drugi, bolji ili veći, promeniti kraj, zgradu i stan. 

Nadamo se da ćete ove informacije i savete iskoristiti za dolazak do doma o kom ste sanjali. Naša preporuka je da ih, pre svega, dobro pregledate i zapamtite, a onda se tako spremni upustite u avanturu izbora savršene nekretnine. Kada odaberete dom po meri, u pomoć će vam priteći proverena i iskusna agencija za selidbe – Ajkula, koja će sav vaš nameštaj i dragocenosti bezbedno odvesti do nove lokacije. 

Verujemo da će vas kvalitetni saveti, iskusna agencija za nekretnine i naš tim za selidbe dovesti do doma koji ste dugo priželjkivali.

Zakažite vašu selidbu

Naša kombi vozila čekaju selidbeu

Ne ustručavajte se da nas da pozovete ili kontaktirate E-mejlom

IZDVAJAMO SA NAŠEG BLOGA

pozovi odmah pozovi odmah