Ukoliko razmišljate da renovirate vaš stan, ili planirate da se preselite u veći, bitno je da odaberete stil i način na koji ćete da dekorišete i uredite prostor. Skandinavski stil je u današnje vreme postao poprilično popularan, ne samo zbog svoje visoke funkcionalnosti već i zbog interesantnih i modernih elemenata.

Skandinavski domovi su nadaleko poznati po svojoj funkcionalnosti, dobro iskorišćenom prostoru, čistim linijama i nenametljivom dizajnu.Skandinavci veliku pažnju poklanjaju prirodnom svetlu kao i kvalitetnoj rasveti.Mi smo vam pripremili par saveta za postizanje skandinavskog izgleda u vašem domu. Pa da počnemo.

Svetlo

Najbitniji element u skandinavskom stilu je svetlo. I to pazite dobro, ne bilo kakvo svetlo, već prirodno. Ukoliko ste u mogućnosti, prozori od poda do plafona bi bili idealan izbor za skandinavski stil. Ukoliko ste ljubitelj zavesa, preskočite ovaj deo.

Prostor bi trebao da dobija što veću količinu prirodnog svetla, te prozore ne treba dodatno zaklanjati zvesama. U obzir dolaze draperi koji će biti u nekom neutralnom zemljanom tonu. Kao dekoraciju na prozorima možete iskoristiti podne biljke ili pak lampu.

Svetle boje

Kada je u pitanju skandinavski stil, činjenica je da nigde nećete videti jarke, upadljive boje. Skandinavski stil, kao što smo pomenuli, odiše jednostavnošću. Zidovi u ovakvim domovima su obično bele boje, povremeno uz dodatke dekorativnih lajsni.

Kada je u pitanju nameštaj, ovde takođe dominiraju neutralne boje. Boja slonovače, krem, ili siva su tonovi koje skandinavci mahom biraju za svoj nameštaj. Najzanimljivija stvar je struktura. Boje uglavnom ostaju nepromenjene, dok se struktura i materijali smenjuju.

Podovi

Kada su u pitanju podovi, i ovde dominiraju svetle boje. Retko kada ćete videti tamne podove u skandinavskim domovima. Ukoliko se ipak odlučite za tamne podove, pobrinite se da se ta dinamika još negde ponovi, makar u dekorativnim elementima. Na primer, možete izabrati nameštaj sa tamnim nogarima, ili pak tamne dekorativne elemente poput korpe sa voćem.

pod

Ukoliko odaberete da pod bude taman, ne zaboravite da održite tu dinamiku određenim dekorativnim elementima iste boje.

Dekoracija

Dekoracija je prilično svedena kada pričamo o skandinavskom stilu. Nećete imati priliku da vidite pretrpanu dekoraciju u skandinavskim domovima. Dekoraciju uglavnom čine elementi poput biljaka, taburea knjiga ili pak kvalitetnog osvetljenja.

Priroda u vašem domu

Skandinavci su u principu jako povezani sa prirodom od najranijeg detinjstva. Ta snažna povezanost sa prirodom se ogleda u samoj činjenici da skandinavci prirodu donose u svoj dom. Odlično rešenje da unesete prirodu u vaš dom su sobne biljke i prirodni materijali. Iskoristite biljke kao dekorativne elemente u vašoj spavaćoj sobi, hodniku ili kupatilu. Upotpuniće prostor i doneti toplinu u njega.

Dodajte malo života u vaš dom tako što ćete ubaciti što više sobnih biljaka umesto nepotrebne dekoracije.

Funkcionalsnost kao osnova skandinavskog stila

Funkcionalnost je prncip na kom se zasniva skandinavski stil. Pored neutralne palete boja, sto vise prirode u domu, bitno je da prostor bude što funkcionalniji. Kada pomenemo funkcionalnost, najviše mislimo na sto veći  zajednički prostor poput trpezarije i dnevne sobe. Najveća razlika izmedju skandinavaca i nas je to što skandinavci vole velike prostorije. Bitno je da je kuhinja prostrana, kao i dnevna soba jer tu provodimo najviše vremena.

Kuhinje u skandinavskom stilu su najčešće rađene po meri. Uglavnom se uzima broj ljudi koji će koristiti kuhinju pri odabiru pravih mera. I ove prostorije su naravno obasjane prirodnim svetlom. Ukolik želite da postignete skandinavsku funkcionalnost u vašem domu, kuhinju i dnevnu sobu nećete pretrpavati nepotrebnim nameštajem ili dekoracijom, već ćete kupiti samo neophodne stvari za funkcionisanje.

Nameštaj

Skandinavski nameštaj je takođe nadaleko poznat po svojoj jednostavnosti. Dizajnerski nameštaj je jako kvalitetn i fukncionalan, te vam neće zauzimati više prostora nego što je potrebno. Ovakav tip nameštaja dizajniran je tako da nema nepotrebnih detalja, ali je napravljen od najkvalitetnijih materijala na tržištu. Kada je u pitanju nameštaj, boje koje dizajneri biraju su uglavnom neutralne, zemljane ili pastelne. Izbor ovakvog nameštaja je idealan jer se uklapa u skoro svaki stil.

Sa sigurnošću možemo reći da je skandinavski stilski nameštaj definitivno bezvremenski, moderan i inovativan.

I za sam kraj “Hygge“ koncept, i šta je to?

Zapravo, možemo reći da u našem jeziku ova reč nema prevod. Ona označava koncept uređenja prostora, i životnog stila u kojem odišu toplina i gostoprimstvo. Ovaj koncept možete postići ukoliko u vaš dom ubacite dekorativne jastučiće, mekane vunene prekrivače, sveće i slično. Ukoliko zaista želite da osetite “hygge“ koncept, pozovite nekoliko prijatelja na večeru koju ćete samo spremiti, i uživajte u tome da budete domaćin.

krevet i jastuk

Jastučići zanimljivog dizajna će dodatno ulepšati vaš dom u skandinavskom stilu.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, a ukoliko vam je potrebno više saveta o uređenju  vašeg novog doma, možete posetiti naš blog.

pozovi odmah pozovi odmah