Kada se radi o malim stanovima, ljudi možda i previse pažnje posvečuju samoj funkcionalnosti stana. Naravno, mali stanovi pre svega treba da budu funkcionalni, ali zasto izuzeti dizajn i čari dekoracije? Vlada ustaljeno mišljenje da je dekorisanje malog stana vrlo izazovan i ponekad skup posao, ali mi ćemo vas uveriti da nije uvek baš tako. Mali stanovi imaju puno svojih prednosti, od nižih komunalija,troškova opremanja, ali i triškovi selidbe malog stana su znatno manji. Zato smo vam pripremili  8 ideja za uređenje malog stana u kojima ćete uživati.

Učinite prostor većim dodavanjem ogledala

Ogledala koja su postavljena na određeni način u vašem stanu učiniće prostor znatno većim i prostranijim. Ne samo da ćete dodavanjem ogledala vašem malom stanu dati dubinu, nego ćete dobiti jos više svetla jer ogledala reflektuju spoljašnju svetlost. Na taj način vaš mali stan imaće neodoljiv izgled i biče znatno svetliji. Ukoliko želite da postignete “WOW“ efekat, okacite ogledala iznad sofe u dnevnoj sobi, ali bez ramova.

Dodajte draperije

Ukoliko želite da vaš mali stan dobije na visini, sve sto treba da učinite je da dodate draperije. Kao i kod ogledala, draperije definitivno mogu prevariti oko posmatrača i učiniti da stan izgleda veće, a da plafoni izgledaju viši nego sto zaista jesu. Zar to nije sjajno? Kada je u pitanju kačenje draperija, potrudite se da ih okačite što bliže plafonu, ali takođe ovratite pažnju da budu dovoljno dugačke.

Definišite delove vašeg stana, podelite ih u sekcije

garsonjera

Mali stan podeljen na sekcije će uvek izgledati znatno urednije.

Ukoliko ne definišete određene oblasti ili zapravo “sobe“ u vašoj garsonjeri, stvari će ponekad delovati malo neurednije. Ako želite da izbegnete to, odredite namenu svakom delu stana. Ako trpezarijski sto stavite u blizini kuhinjskih elemenata, dobćete deo koji može biti trpezarija. Malim plakarom i odeljkom za cipele odvojite predsoblje to jest hodnik od ostatka stana. Pretpostavljamo da u vašem malom stanu nema mesta za francuski ležaj u odvojenom delu, te se postarajte da posteljinu uvek držite van vidokruga. Ne samo da će vaš stan uvek izgledati uredno, već možete sprečiti da vaša posteljina upija mirise, a to je  posebno važio za pušače.

Ne samo da nameštajem možete podeliti stan u sekcije, već to možete učiniti različitim tonovima boja na vašim zidovima. Kada je u pitanju izbor boje zidova, birajte svetlije tonove koji vam mogu pružiti dodatnu širinu i osvetljenost. Ukoliko vam je deo gde se nalazi dnevni boravak narandzaste boje, trpezarijski deo možete okreciti u nesto nežniji ton kajisije ili pak kapućina.

Birajte manji nameštaj, ili nameštaj po meri

Kada je u pitanju nameštaj, mali stanovi su poprilično zahtevni u toj kategoriji. Preveliki nameštaj, ili previše namestaja može učiniti da vaš stan izgleda malo i nezgrapno. To nije jedina mana vellikog nameštaja, sam prostor gubi funkcionalnost ukoliko kabastih stvari ima previše i nemate gde da se okrenete. Pre nego što krenete u nabavku nameštaja, dobro premerite svaki ćošak, i razmislite o veličini nameštaja koji kupujete. Ukoliko ste u situaciji, idealno rešenje bi bilo da sav nameštaj izradite baš po vašoj meri. Zamislite kakva bi tek selidba garsonjere bila sa velikim nameštajem i previše stvari koji ne mogu da prođu kroz vrata.

Vertikalni sistem skladištenja

Vertikalni sistem skladištena je idealno rešenje kada su u pitanju mali prostori i stanovi. Ovim sistemom skladištenja možete uštedeti na preko potrebnom prostoru. Uske komode i police u vertikalnom položaju neće doprineti da stan izgleda previše natrpano, a vi ćete biti zadovoljni kako ste iskoristili prostor. Kao što smo već pomenuli u prethodnim savetima, postoji rešenje za odvajanje spavaće “sobe“ od trpezarije i dela gde je dnevni boravak. Velika polica koja ide od poda do plafona vam može poslužiti kao graničnik između spavaćeg dela i dnevnog boravka. Tako ćete dobiti dve zasebne prostorije, ali i duplo više mesta za skladištenje i odlaganje vaših stvari.

Razmislite još jednom o zidnom delu prostora u vašem stanu, i razmotrite da li ima porostora za ugradne plakare i ugradne nevidljive police kojima možete sačuvati prostor za život.

Dodajte obline vašem stanu

Vaš stan može izgledati potpuno drugačije ukoliko u njega dodate neke oble predmete ili nameštaj. Iako mali stanovi deluju poput kutija, vi možete da učinite da dobije potpuno novu dimenziju. Razmislite o kupovini okruglog trpezarijskog stola, ili okruglog klub stola za vas dnevni boravak. Ukoliko pak ne želite okrugle stolove, izaberite namestaj bez oštrih ivica, već onaj sa zaobljenim. Ako u kupatilu imate pravougaona ili kvadratva ogledala, zamenite ih okruglim. To takodje važi i za vrata na tuš kabini. Ako vrata budu polukružna, prostor u toaletu će izgledati znatno veći.

ogledalo u toaletu

Obla ogledala u vašem stanu dodatno će ulepsati sam prostor.

Prilagodite već postojani izgled stana sa okruglim i nepravilnim oblicima poput kupa, elipsastih predmeta za dekoraciju ili pak okruglih lustera. Vec nakon dodavanja prvih predmeta primetićete promenu u vašem malom stanu.

Moderan plutajući dizajn

Upotpunite vaš stan modernim plutajućim komadima namestaja ili dekorativnim komadima. pripremili smo za vas listu pluzajucih komada namestaja koje mozete iskoristiti da poboljšate izgled i prostor u vašem stanu.

  1. Plutajuće police za knjige
  2. Plutajući lavabo 
  3. Plutajući krevet 
  4. Plutajući radni sto 

Ukoliko u vašem stanu ima previše komada nameštaja sa nogarima, to može znatno umanjiti prostor i izgled prostranosti u stanu.

Redovno sredjujte prostor u malom stanu

Život u malom stanu ume da bude izazovan. Ako ste osoba koja ne voli da posprema, lako vam se može desiti da u vašem malom stanu brzo nastane veliki haos. Sasvim je normalno da će se vremenom pojaviti gomila nepotrebnih stvari koje ne koristite a samo vam zauzimaju preko potrerbno mesto.

prozor sa draperijama

Veliki prozori ce vam pomoći da stan izgleda dosta svetlije sa više prostora.

Potrudite se da redovno izbacujete stvari koje vam ne koriste ničemu, kao i da redovno sređujete stan. Bićete začuđeni koliko brzo stavri mogu da se nagomilaju. Da bi sprečili nepotrebno nagomilavanje, potrudite se da dva puta godišnje ispraznite sve fioke kao i ormane i plakare  i iz njih izbacite sve što je nepotrebno, što ne nosite ili ne koristite.

IZDVAJAMO SA NAŠEG BLOGA

pozovi odmah pozovi odmah