Euforija kupovine prvog stana neretko se od sreće i zadovoljstva pretvara u nešto sasvim neočekivano i sa puno nepoznanica. Pogotovu ako stan kupujete na kredit. Hrpa paira i obrazaca razlike u uslovima od banke do banke gde se u desetinama eura razlikuje visina mesečne rate, obaveznog osiguranja kao i troškova obrade kredita.

Prilikom prve kupovine stana ili poslovnog prostora kvalitet starogradnje ili novogradnje birate prema svojoj platežnoj moći kao kupac. Ako niste do sada imali nekretninu u vlasništvu imate prilikom kupovine novog stana od gradjevinske firme ili samog investitora pravo na povrat PDV-a i to za 40m2 a ukoliko vaši članovi porodice žena, deca, roditelji takodje nisu imali nekretnine u vlasništvu svako od njih ima pravo povrata PDV-a po članu porodice za 15m2. Na osnovu članova porodice povrat PDV-a može se potraživati sve do površine od 70m2.

Kod povrata PDV-a situacija je prilično složena jer takodje kao i za dobijanje stambenog kredita iziskuje prikupljanje gomile papira i to:

 • Jedan od prvih uslova je da se celokupna kupoprodajna cena nekretnine zajedno sa PDV-om uplati na devizni račun investitora.
 • Investitor kupcu treba da izda fiskalni račun.
 • Zahtev za povraćaj PDV-a sa pratećom dokumentacijom podnosi se poreskoj upravi koja ga razmatra 30 dana a povraćaj vrši u roku od 15 dana od donošenja rešenja.
 • Napominjemo i to da pravo na poresko oslobadjanje nema lice koje je već ranije ostvarilo poresko oslobadjanje ili povraćaj PDV-a.Kada dobijete povrat novca od poreske uprave prilikom kupovine prve nekretnine taj novac svakako dobro dodje pogotovu mladim parovima koji tek osnivaju porodice. Od tog novca može se kupiti nameštaj, bela tehnika ili ostalo sitno pokućstvo kako bi se barem malo olakšao teret kupovine tako vazne stvari kao što je prvi stan.
 • Šta nakon kupovine stana?

 • Ostaje kako urediti stan.
 • U kom stilu.
 • Kojom vrstom nameštaja.
 • Kako odabrati boje za zidove.
 • Vrstu i boju podnih obloga.
 • Uvesti kablovsku televiziju, internet, telefon.
 • Mi svima predlažemo da stan opremaju prema svojim stvarnim potrebama i finansijskim mogućnostima.
 • Recimo kada sve isplanirano odradite, obratite pažnju recimo na terasu i neka ona bude vaša oaza mira i opuštanja.
 • Odaberite nameštaj od ratana ili nekih drugih materijala koji je otporan na vremenske uslove i povećanu vlažnost vazduha. Neka vam kupovina stana bude radost napretka a ne stresan dogadjaj iako će svaka rata kredita da Vas podseti na vremenski period na koji je stan kupljen a on može biti i 25 godina u zavisnosti od životnog doba podnosioca kredita.                                                                                                                                                            Kada konačno završite sve vezano za kupovinu nekretnine ostaje još jedna stvar koju je potrebno uraditi a to je kupovina i prevoz nameštaja od prodajnih salona kao i bele tehnike i pokućstva. Ukoliko imate svoje stvari ostaje vam da pronadjete agenciju za selidbe koja posluje na teritoriji Vašeg grada. Naša firma za selidbe stoji Vam na raspolaganju svakog dana i vikendom i osim samog preseljenja mi vam mozemo dati i besplatnu procenu selidbe kao i besplatne a korisne savete kako da se preselite a da pritom uštedite nešto novca. Kao i kako da se spakujete, obelezite sadržaj kutija, kao i da obelezite gde se nalaze lomljive stvari. Mi vam preporučujemo da ambalažu, pakerice, kutije sa vešalicama za garderobu, puc i streč foliju, talas papir za zaštitu podova, nalepnice lomljivo, markere i svašta nešto još kupite u maloprodajnim prodavnicama firme Delić transport. Za sve ostale transporte nameštaja ili selidbe možete se osloniti na našu firmu za selidbe.
pozovi odmah pozovi odmah