loader image

Smederevo kraj Beograda, zaista nije daleko, lepo mesto za izlet. Da li ste ikada bili na Smederevskoj tvrđavi? Tako blizu , a tako daleko. Mi često imamo selidbe u tom kraju pa smo rešili da se dotaknemo njenih lepota, da Vam toplo preporučimo mesto za izlet.

Smederevski grad bio je jedna od najvećih srednjevekovnih tvrđava u Evropi, sa stranicama u trouganoj osnovi 550m. Jezgro je predstavljao trougaoni tzv. Mali grad, u vrh Velikoga, opet trougaonog grada. Interesantan podatak, geometrijski složeno zdanje iz kog je kasnije, nakon dosta godina, izrastao grad Smederevo. Danas je ovo omiljena destinacija za izlet i obilazak Smedereva.

Selidbe su do pre par godina u grad Smederevo bile česte, jer se mnogo porodiča zbog dobrih uslova u čeličani preselilo iz Beograda u Smederevo. Dobra plata, povukla je za sobom mnoge inžinjere i njihove porodice, koji su tražili dobre uslove rada i lagodan život.

Nego da se mi vratimo na Smederevsku tvrđavu, prozori – bifore – gledaju na sever preko Dunava. Levo se nalazi Donžon kula, poslednja odbrana i sklonište dvorskog plemstva u slučaju napada. U dnu Donžon kule nalazi se kapija, jedan od nekoliko izlaza na reku ukoliko se tvrđava više ne bi mogla braniti, pa je jedino preostajala evakuacija važnih ličnosti i preostale posade.

Na jednoj od kula smederevskog Malog grada nalazi se opekama uzidan veliki natpis koji svedoči o godini izgradnje utvrđenja. Ova kula je zbog krsta ozidanog iznad natpisa u narodu još poznata kao „Krstata kula” ili kula „Krstača”. Natpisi kao što je ovaj, su uopšte retki, i još se mogu naći samo na teritoriji koju je nekad obuhvatala Vizantija, a ovo je jedini primer na prostoru bivše Jugoslavije.

Često posetimo kulu kada nas posao dovede u ovaj grad, jer je stvarno ogledalo moći i nekadašnjeg života na teritoriji današnjeg Smedereva. Moćno je videti i veliko postrojenje čeličane, koja imamo utisak grmi kada prođemo kraj nje. Veliki fabrika, jako težak i zahtevan posao, ali to je mož i snnaga naše industrije. Smederevo nekad jako, nekad utvrđenje, danas značajan industrijski grad, čeličana je pokretački mehanizam cele Srbije.

 

0Shares
pozovi odmah