Dorćol, je pored Zemuna i Novog Beograda jedna od najtraženijih i najupečatljivijih lokacija za život. Nalazi se u sklopu opštine Stari Grad, i čuven je po mnogim stvarima, počevši od urbanog noćnog života, pa sve do otmenih restorana i komfornih stambenih jedinica. Dorćol je mesto koje će učiniti da se u svakom trenutku osećate posebno, jer je i sam Dorćol vrlo posebno mesto.

Ukoliko ste planirali da se preselite na Dorćol, a znate malo, ili pak ne znate ništa o njemu, na pravom ste mestu. U ovom članku ćemo vam prestaviti neke od prednosti života na Dorćolu, ali i sjajna mesta za izlaske i šetnje. Kao što smo već pomenuli, Dorćol je oduvek bio centar zbivanja, ako ste mladi i željni ludog provoda i urbane gradske atmosfere, Dorćol je pravo mesto za vas.

zgrade na Dorćolu

Dorćol nudi ne samo stambene jedinice stare gradnje, već i sjajne zgrade novogradnje.

Istorija Dorćola

Ipak, Dorćol nije samo slučajno jedno od centralnih mesta u Beogradu. Istorija i ljubitelji istorije kažu da je u vreme Rimljana, upravo Dorćol bio centralno mesto zbivanja. Takođe, smatra se da su Rimljani ispod današnjeg Kalemegdana izgradili čitavo naselje, što je, možemo se složiti poprilično fascinantna činjenica. Za vreme Osmanskog carstva, Dorćol je bio glavna tačka trgovačkog centra. Zanimljiva činjenica je da se Dorćol smatra jednim od prvih osnovanih naselja u Beogradu. Da budemo precizni, ubraja se u prva dva osnovana naselja.

Današnji izgled se ipak mnogo razlikuje od izgleda Dorćola pre Drugog svetskog rata. Tada su počele da se grade zgrade na Dorćolu, kao i plovni objekti koji s smešteni na samu obalu Dunava.

Život na Dorćolu

Kao i sva druga mesta na ovom svetu, Dorćol ima svoje prednosti i mane. Blizina Dunava je upravo to, i prednost i mana ovog urbanog centra. Reka Dunav se nalazi u neposrednoj blizini Dorćola, samim tim i Dunavski kej koji ima uređenu biciklističku stazu kao i stazu za pešake ali i parking, ukoliko ste planirali da na ovo mesto dođete sopstvenim autom.

Ovde se takođe nalazi i sportski centar, što Dorćol čini idealnom lokacijom za porodice sa decom, ali i za samce koji vole da treniraju ili se opuštaju u spa centru.

Međutim, kao što smo već napomenuli, blizina Dunava nekim ljudima može da zasmeta, te samim tim postaje i mana ovog prelepog naselja. U letnjim mesecima se zaista skuplja veliki broj insekata na samoj obali Dunava, što povremeno smeta stanovnicima Dorćola. Međutim, zaista smo sigurni i verujemo da se ovaj problem lako može prevazići, te da je vaša želja za životom na Dorćolu veća od toga.

Dorćolske ulice pune života

Zakleti Dorćolci će vam uvek govoriti kako Dorćol nije samo lepo mesto za život, već to mesto ima i dušu. Mi se definitivno možemo složiti sa time. Dorćol je zaista mesto koje ima dušu. Ukoliko samo prošetate dorćolskim ulicama, možete primetiti potpuno drugačiju atmosferu od bilo kojeg drugog mesta u gradu.

 

Ulica Cara Dušana je na primer za vreme turske vladavine predstavljala centar grada, i to sve do 19. veka. Zato nas i ne čudi što ove ulice krase velelepne građevine poput najstarije kuće u Beogradu koja je izgrađena tokom 18. veka, takođe možete zateći Vukov i Dositejev muzej – nekadašnju zgradu Velike škole, iza koje se nalazi Muzej pozorišne umetnosti – kuća Miloja Božića.

Sve ptice Dorćola

vrabac

Dorćolske krošnje su pune najraznovrsnijih vrsta ptica. Ukoliko ćetate gradom, uvek možete poneti kesicu semenki za ove predivne životinje.

Kada smo birali naslov za ovu temu, namerno smo napomenuli da je Dorćol mesto gde žive gradske ptice. I to je zaista tako. Malo ljudi zna da je Dorćol dom mnogih gradskih ptica. S obzirom da je Dorćol okružen zelenim krošnjama, možemo predpostaviti šta se sve krije u njima. Dorćol je dom raznih golubova, lastavica, vetruški, vrabaca i crvenih crvenrepki.

Kao što već znate, Dunav je u neposrednoj blizini, te možete sresti stanovnike Velikog ratnog ostrva poput seoske laste, a zimi možete videti galeba, crnu lisku ili pak divlje patke gluvare. Moramo da napomenemo da je prava retkost videti pticu poput malog vranca ili orla belorepana jer su baš te vrste ugrožene vrste. 

Šta posetiti na Dorćolu

Umetnost na Dorćolu je lako prepoznatljiva. Tačno možete osetiti drugačiju atmosferu kad uđete na teritoriju Dorćola.

Teritorija naselja Dorćol obiluje mestima za izlazak ili obilazak. Bićete zadivljeni koliko zapravo Dorćol ima da ponudi, ukoliko odlučite da se preselite ovde, i ostatak svog života provedete kao dorćolac ili dorćolka. Svi znamo da ovaj deo grada oduvek važi za elitno mesto, te su samim tim i cene smeštaja kao i stanova veće.

Ukoliko želite da odete na neku kulturnu manifestaciju, iznenadiće vas blizina Narodnog pozorišta, Beogradske filharmonije kao i Narodnog muzeja. Pored jako velikog broja kafića i klubova, Dorćol može da se pohvali i mnogim mestima koje privlače turiste. To su mesta poput Ustanova kulture Parobrod, Vukov, Dositejev i Etnografski muzej gde se izlažu najvredniji eksponati.

Ako ste ipak ljubitelj izlazaka i noćnog provoda, Dorćol nudi beskonačne mogućnosti. Ulica Strahinjića Bana upravo obiluje mestima koja ste oduvek želeli da posetite. Poznata po dobrom provodu, najekskluzivnijim kafićima i poznatim ličnostima koje u njoj često borave može postati baš vaša omiljena ulica na Dorćolu.

Svaki od delova Dorćola nosi neku svoju posebnu priču, zbog koje će vam na sekund možda zastati dah. Tradicija koju ulica Strahinjića Bana neguje godinama i dalje je na dobrom glasu. Bogat noćni život Beograda se zasniva na mnogim mestima koja potiču baš iz ove ulice i ove gradske opštine. Ukoliko planirate da se preselite, Dorćol bi bio idealna lokacija baš zbog svoje atmosfere i toliko dobre zabave koju može da ponudi.

pozovi odmah pozovi odmah